DIY INSPIRATIE

Bijzondere kerstbomen

Nog een paar dagen en dan is Sinterklaas het land weer uit. Het moment waarop de kerstspullen naar beneden worden gehaald en een kerstboom wordt aangeschaft.
Al een aantal jaar neemt de populariteit van de kunstkerstboom toe. Ook houten- of alternatieve kerstbomen komen steeds meer voor. Op deze manier heb je niet de lasten van een echte kerstboom door onder andere alle naalden die loslaten maar breng je toch de kerstsfeer in huis. Daarnaast kun je de houten kerstbomen gemakkelijk zelf maken waardoor de boom een persoonlijk tintje krijgt.
We hebben de leukste alternatieve kerstbomen op een rij gezet.

1. Kerstboom van houten latjes/planken

Dit voorbeeld is van Curbly. Op de site wordt uitgelegd hoe je zelf zo’n kerstboom kunt maken. Ook GAMMA heeft op hun website een stappenplan staan voor een soortgelijke uitleg.
Mocht je niet zo handig zijn dan kun je via Etsy een kant-en-klaar exemplaar kopen (zie onderstaande afbeelding). Bij Xenos is dit type kerstboom nu ook te koop.

2. 3D kerstboom

Een van mijn favorieten is deze houten 3D kerstboom. De boom is op de foto erg neutraal gehouden maar je kunt hem uiteraard meer aankleden door bijvoorbeeld lampjes eromheen te wikkelen en kerstversiering op het hout vast te pinnen.


Ook deze boom kun je zelf maken. Zorg eerst dat je een sjabloon hebt van de boom – de juiste grootte en vorm – zoals je hem wilt hebben. Vervolgens kun je dit sjabloon overtrekken op twee houten platen, MDF of multiplex platen bijvoorbeeld. Vergeet niet de verticale openingen te maken zodat je de platen later in elkaar kunt schuiven. Houdt bij het maken van deze openingen rekening met de dikte van het hout; de breedte van de openingen moeten namelijk gelijk of meer dan de dikte van het hout zijn!

kerstbomen diy klaar3
Mocht een 3D boom te bewerkelijk zijn dan kun je het ook altijd bij een 2D variant houden.

3. 2D kerstboom

4. Kerstboom van takken

5. 2D kerstboom van (steiger)houten planken

Deze kerstboom is een van de varianten die je heel gemakkelijk en snel zelf kunt maken. Kies het gewenste formaat en grootte van de planken, de gewenste kleur verf of type houtsoort en maak de boom helemaal naar je eigen stijl.


0ceb56d465bed2710a58ee3de95ef1b3

6. Houten frame van een kerstboom

Ook dit voorbeeld laat zien dat alleen een contour van een kerstboom al voldoende is om de suggestie van een kerstboom te wekken.

7. 3D kerstboom van houten stokken

Deze kerstboom vind ik zelf erg leuk! Hij is wel een beetje minimalistisch, daar moet je van houden. Maar ook bij dit voorbeeld geldt; je kunt hem aankleden en zo vol maken als je zelf wilt! Via de website Etsy zijn deze houten kerstbomen te koop. Er is keus uit zowel een klein als een groot model.
8. Cardboard kerstboom

Een boom van Cardboard! Hij lijkt net echt! De boom is gemaakt van gerecycled cardboard. Ook deze boom is verkrijgbaar via Etsy. De boom bestaat uit 6 stukken waardoor je hem weer gemakkelijk uit elkaar kunt halen en plat kunt opbergen zodat hij weinig ruimte inneemt.

9. Boom van kaarten, foto’s of afbeeldingen

Wil je een meer persoonlijke boom? Gebruik in dat geval foto’s of afbeeldingen, die je mooi vindt of die je dierbaar zijn, om een persoonlijke boom op de muur te maken!

Veel alternatieven! Ga jij dit jaar voor een ”originele” of kies je voor een alternatieve boom?


Credits: Hoofdfoto van Beatriz Pérez Moya on Unsplash // Curbly // Etsy // Varpunen // theprettyblog// imgfave // huisliefhuis // basiclabelsweden // madecocommelesgrands // Etsy // Etsy // Etsy // 79ideas

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    adrielle
    26/11/2014 at 16:03

    de kerstboom van takken is echt geweldig. Stof tot nadenken!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.