INSPIRATIE

De wonderen van Tadelakt

Een badkamer is één van de ruimtes in huis waar vaak alleen tegels worden toegepast. Dit gezien het waterdicht is en makkelijk afneembaar. Er zijn verschillende trends van kleine tegels en grote tegels voorbij gekomen en alle kleuren of motieven zijn mogelijk. Wie echter zijn badkamer eens een andere look wilt geven – zonder gelijk aan tegels vast te zitten – zou eens bij de de Marokkaanse cultuur moeten kijken. Hier hebben ze namelijk een waterdichte stuc, vervaardigt door speciale behandelingen, genaamd tadelakt.

2471350982715328135BWoA55Lc

Tadelakt bestaat onder andere uit hydraulische kalk, marmermeel, klei en eventueel natuurlijke pigmenten. Het is een ecologisch en duurzaam materiaal dat zijn oorsprong in Marokko vindt. Door zijn uitstraling van beton of natuursteen – ligt aan de behandeling – en stootvastheid is het geschikt voor badkamers, wastafels, keukens, schouwen en hammam. Doordat het niet aan een bepaalde vorm vastzit, kan het op ieder oppervlakte aangebracht worden. Dit geld voor zowel binnen als buiten.

03 04

Pleisterkalk is van zichzelf niet waterdicht en heeft ook niet een intrigerende textuur. Volgens traditionele Marokkaanse technieken wordt het oppervlakte van de kalklaag samengeperst en behandeld met olijfzeep voor de glans en waterdichtheid. Het polijsten van deze laag met een speciaal geslepen halfedelsteen is hetgeen dat voor het glanzende effect zorgt en het een uiterlijk van natuursteen of ruw gestreken beton geeft. Hoe vaker deze behandeling herhaald wordt, hoe dieper de kleurschakeringen en hoe meer het op marmer gaat lijken.

Tadelakt-badkamer-21

De badkamer lijkt hiervoor het meest geschikt, maar vergis je niet. Ook de keuken is een plek waar de betonlook zeer mooi kan uitpakken en waar waterafstotend materiaal welkom is. Wanneer men niet de gehele keuken wil insmeren met tadelak, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen het keukenblad van dit materiaal te maken. Aardetinten zijn niet de enige kleuren die beschikbaar zijn, door het toevoegen van natuurlijk pigment zijn ook de wat opvallendere kleuren mogelijk.

18f4ca8c4c730fb598e7a7d95fcf02da
5f4f0b1d692ad6a53dce8f4f11b35294
abb3b800aea38e101fbf907cd4938a34

d3a95405d3c1a286043a765fc3d517df

Het zelf aanbrengen van de tadelakt is mogelijk. Online zijn er veel handeleidingen te vinden hoe je de technieken het beste kan nadoen. Voor die authentieke uitstraling raden we echter wel aan om een specialist in te schakelen. Deze heeft er ervaring mee en weet precies hoe hij de juiste uitstraling kan creëren met de garantie van een waterafstotende ruimte. Mvhstucadoors of vanderveerbv zijn voorbeelden van bedrijven die met tadelakt werken.

863260f2be40a2858f9c02f272c4aa88

Misschien dat in de toekomst tadelakt wel vaker toegepast zal worden in de Nederlandse interieur. Het is makkelijk in gebruik, ecologisch en heeft een zeer opvallend uiterlijk. Weer eens wat anders dan de tegels die je vaak spot in huis!


Credits: vanderveer // ikwoonfijn // el-fenn // lonny // scandalous walltalk // aesthetically thinking // Glitz Bliss // Indulgy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.