INSPIRATIE KUBES

Feng Shui

Een onderwerp dat door o zo velen is besproken en waar boeken mee gevuld zijn. Feng shui – uitgesproken als foeng sjwee – professioneel toepassen in huis is nog een grotere klus dan vaak gedacht wordt. De natuurlijke stroom verandert elke maand, waardoor er altijd aanpassingen nodig zijn. Dit kunnen grote aanpassingen zijn, maar ook kleine. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is met decoratie al een groot resultaat te bereiken. Volgens de professionals is dit goed voor stimulans van eigen succes, vitaliteit en harmonie. De kleine en subtiele veranderingen die elke maand nodig heeft zorgen ook voor een frisse kijk op je eigen huis als je het mij vraagt!

41565fb4b947d66bc03b217e55444e05

EEN STUKJE INFORMATIE

De filosofie en leer van Feng shui door de Chinezen benadrukt dat het huis niet alleen als een derde huid is, maar ook de ruimte biedt tot expressie van de eigen persoonlijkheid.

Zoals je huis is, zo ben jij ook en zoals jij bent, zo is je huis

Feng shui betekent letterlijk ‘wind en water’. Dit zijn twee natuurkrachten waar wij ons als mens altijd tegen hebben beschermd en angst heeft ingeboezemd. Dit is iets wat wij bij de architectonische opleiding ook vaak meenemen in ontwerpen. We willen er mee in harmonie komen en juist de overdonderde krachten onze beste vriend maken. De relatie tussen de mens en zijn omgeving is het speerpunt van de eeuwenoude studie Feng Shui. Het gaat om die harmonie vinden en balans in het kiezen van kleuren, indelingen, materialen, functies en zelfs de juiste plaatsing van meubilair. Hierdoor wordt je omgeving beter gebalanceerd en harmonieuzer, waardoor dit een positief effect heeft op de persoonlijke gemoedstoestand.

Tips over Feng shui kun je overal op het internet vinden. Wil je je echter meer verdiepen in de leer van en deze overal toepassen, dan kun je een consult laten langskomen in je huis. Ook zijn er veel interessante boeken die je kunt aanschaffen om thuis te lezen en later te gebruiken voor de indeling van je omgeving. Om een idee te krijgen hebben we hier wat links naar boeken om aan te schaffen.

Gelukkig is er ook een manier om feng shui toe te passen in huis, zonder hiervoor het professionele pad te bewandelen. Hieronder de meest gebruikelijke en makkelijker-toe-te-passen tips voor elke kamer!

SLAAPKAMER

1. OPRUIMEN
Het klinkt misschien cliché, maar het is een belangrijk punt. Mijn moeder zegt heel vaak: “Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd”. Vaak genoeg betrapte ik mezelf op irritatie als mijn kamer niet in orde was, waardoor ik werk ging uitstellen. Er wordt ook aangeraden om fotolijstjes, verzamelingen aan spullen en boeken weg te doen, maar dit kunnen persoonlijke spullen zijn en daardoor minder leuk om te doen. Probeer wel streng te zijn voor jezelf, is dit echt nodig in mijn slaapkamer? Probeer de decoratie vervolgens verspreid en met balans in je kamer neer te zetten. Op die manier oogt de kamer niet te druk en kun je er beter tot rust komen. Het is belangrijker dat je kamer schoon en fris is! Dit staat gelijk aan een goede nachtrust en fijn ochtendritueel.

2. GEZICHT NAAR DE DEUR
Dit is ook een veel besproken en bekende methode. Altijd met je gezicht naar de deur slapen zorgt ervoor dat je niet ’s nachts met een wakend oog ligt. Het brengt rust in je hoofd als je niet altijd onbewust alert bent. Wanneer je bed zo staat dat je de deur niet kan zien, hang dan zodanig spiegels op dat dit wel kan. Zorg er dan wel voor dat je bed zelf niet weerkaatst in je spiegel.

3. HET BED
Investeer allereerst in een goed matras. Dit heeft namelijk niet alleen ’s nachts profijt, maar ook voor je houding en daardoor gezondheid van je eigen lichaam gedurende de dag.
Probeer naast het hoofdeinde van je bed twee dezelfde nachtkastjes neer te zetten. Op deze manier creëer je balans in je slaapkamer die ook beter is voor je relatie. Het zorgt volgens feng shui voor een groter saamhorigheidsgevoel.
Hang geen planken of kastjes boven je bed. Deze houden de energie tegen en belemmeren de nachtrust. Het verstoord je harmonie doordat je ’s avonds weer alert bent voor eventueel vallende spullen.

613f2d594109def3bfafa74141170338

4. KLEUREN VOLGENS FENG SHUI
Voor een kamer waar je tot rust komt zijn ook rustgevende kleuren van belang. Rustgevende kleuren zijn bijvoorbeeld: lichtblauw, groen, lichtroze, geel, wit en lavendel. Wanneer je wat meer spice zoekt in je liefdesleven raden ze een herfst-rode kleur aan. Dit hoeft niet op de muur, maar helpt al wanneer er decoratie en accessoires worden geplaatst. Let bij het kleuren van je slaapkamer op een balans tussen koude kleuren en warme kleuren. Hang daarnaast ook een mooie foto of een schilderij op die je ziet wanneer je opstaat uit bed. Dit geeft je een goede boost en een flinke portie goed humeur.

5. BETREK DE NATUUR EN WEG MET APPARATUUR
Probeer met het slapen gaan een raam op een kier open te zetten zodat er frisse lucht in de kamer kan circuleren. Dit geeft je extra energie gedurende de nacht. Breng een stukje natuur naar binnen door bijvoorbeeld een mooie plant. Nog een tip: plaats een fles water in je slaapkamer voor de luchtvochtigheid. Dit zorgt voor een extra frisse start van de dag.
Naast de natuur is het ook de bedoeling om geen apparatuur in je slaapkamer te hebben. Vaak ontkom je hier niet aan. Zorg er daarom voor dat apparatuur zoals televisies en computers uit staan met het liefst een dekentje eroverheen wanneer je gaan slapen. De slechte straling kan hierdoor niet de nachtrust verstoren.

dcd0bd5c7624962b8b3a88178ae3608f

WOONKAMER

1. VORMEN
Een vierkante of rechthoekige woonkamer zorgt voor goede feng shui. Probeer hierbij donkere hoeken te voorkomen door hier een mooie lamp te plaatsen, of een plant. Wanneer je een ronde of driehoekige woonkamer hebt is het aan te raden om schermen of meubels te gebruiken die de kamer beter opdeelt. Zachte kussens en afgeronde vormen zijn goed voor de meubels. Dit creëert een balans tussen mannelijk en vrouwelijk. Planten met ronde bladeren zijn het beste, deze zorgen voor positieve energie.

2. KLEUR
In de leer van feng shui wordt er gekeken naar de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Elk element heeft zijn eigen kleurenpalet.
Vuur staat voor rijkdom, luxe, passie, liefde en romantiek. Hiervoor kan je de kleuren rood, oranje, paars, roze en geel gebruiken.
Water staat voor helderheid, inspiratie, ontspanning, vernieuwing, en adel. Gebruik hiervoor de kleuren blauw en zwart.
Metaal staat voor duidelijkheid, onschuld, reinheid, spiritualiteit, zuiverheid, hoop, uitgestrektheid en openheid. Gebruik dan grijs en vooral veel wit in je feng shui woonkamer.
Hout staat voor stabiel, aarding, betrouwbaar, moederlijke en comfort. De kleuren bruin en groen vertegenwoordigen hout.
Aarde staat voor geluk, warmte en stimulerend. Gebruik hiervoor beige en lichtgeel

4521a0817c25623cb1749dcf1f28893b

3. OBSTAKELS UIT DE WEG
Volgens de wijze chinezen moet de feng shui kunnen vloeien door de kamer. Zet daarom nooit hoge dingen midden in de kamer, hou deze juist leeg. Het midden van de ruimte is het hart van de ruimte, en hier moet orde en rust heersen voor positieve energie. Ruime doorlooppaden is ook goed voor de stroming van de positieve energie

4. POSITIE BANKEN
Banken die voor een raam staan of los in de ruimte zijn een afrader. Dit zorgt voor een alerte en oncomfortabele houding. Wanneer een bank tegen een dichte muur is geplaatst of een ruimer meubel als obstakel tegen zijn rug heeft staan, heeft men meer zelfvertrouwen. Dit zorgt voor een goede sfeer. Zorg daarbij voor goed uitzicht op de deur. Let erop dat deze deur NIET wordt weerspiegelt in spiegels.

5. FAMILIE EN KUNST
Een groot familieportret of een kunstwerk dat is gemaakt door de familie zorgt voor een positieve boost in de feng shui. Dit benadrukt het familie-element en daardoor een goede gemoedstoestand. Spullen die aangeschaft zijn met op dat moment een postieve energie zullen deze herinnering oproepen en zijn daardoor welkom in de woonkamer om op te hangen of neer te zetten.

863260f2be40a2858f9c02f272c4aa88

BADKAMER EN TOILET

1. LUCHT
Ventilatie is belangrijk in elke ruimte, maar in de badkamer en toilet nog net iets meer. Zorg er echter wel voor dat je voeten niet te koud worden en de ruimte een lekkere warme temperatuur behoudt. Geurolie wordt veel gebruikt bij feng shui, hiermee kan je je stemming beïnvloeden. Probeer hierbij te variëren in geur en producten, zodat je kan kiezen en jezelf blijft ruiken wanneer je uit die dampende douche stapt.

2. LICHT
De woonkamer wordt meestal door de grotere raampartijen goed verlicht, in de badkamer is dit alles behalve het geval. Daarbij is er meestal maar één lamp omdat het een kleine ruimte is. Het is volgens de leer van feng shui beter om meerdere lichtbronnen te nemen. Open je ramen op een kier wanneer je hier kans voor ziet, zodat er ook frisse lucht binnen kan stromen. Kaarsjes is daarbij niet alleen goed voor de romantiek, maar ook voor de ontspanning en feng shui stroming. Een dimmer kan ook al veel helpen, dit zorgt ervoor dat je zowel ’s ochtends als ’s avonds niet te fel licht op het hoofd hebt staan.

3. KLEUR
Voor de badkamer zijn de kleuren grijs, crème en lichtblauw het meest geschikt volgens feng shui. De tegels van de muren trekken is niet nodig, er zijn genoeg andere manieren om deze kleur te betrekken in de ruimte! Meubels en handdoeken of decoratie is vaak al genoeg. Een badkamer moet namelijk vooral niet te druk worden. Wanneer deze kleuren je niet liggen, probeer dan voor een zacht kleurenpalet te gaan.

2cbbaf0beb45d0572f8432fd72b0e8cd

4. HET ZIT HEM IN DE KLEINE DINGEN
Moeiteloos leven, balans en harmonie zijn belangrijke dingen bij feng shui. Energie verliezen aan dingen die onnodig zijn staat hier vooral niet tussen. Probeer daarom alles wat je gebruikt of opmaakt in de badkamer direct op te ruimen of aan te vullen. Geen lege shampooflessen in de douche, geen gebruikte wattenschijfjes op de wastafel en geen lege toiletrollen op de houder!

5. NATUURLIJKE MATERIALEN
Water en hout zijn twee elementen die het goed doen in de badkamer. Probeer voor houten kasten of rieten manden te kiezen. En wanneer er genoeg licht is probeer dan planten in de badkamer te plaatsen. Als je nog geen wastafel hebt gekozen of deze eventueel zou willen vervangen, ga dan voor een natuurstenen wastafel. Helemaal geweldig hoe deze robuuste wastafels elke badkamer tot spiritueel paleisje kunnen omtoveren. Een stapeltje mooie keien in de badkamer doet het ook goed voor de feng shui stroming.

529dc2e82d79b6f3ffc33be391b4ecb6

STUDEERKAMER

1. MACHTSPOSITIE
Zoek allereerst een goede plek voor de studeerkamer of studiehoek. Plaats het bureau in een rustige omgeving, zonder te veel lawaai van buiten. Dit kan je concentratie zwaar beïnvloeden. Volgens de feng shui leer is er ook een goede mogelijkheid om een positie te bereiken waarin je jezelf machtiger voelt. Dit alles heeft te maken met de relatie tussen de deur en het bureau. Zit niet met je rug naar de deur, houdt deze op veilige afstand en zorg ervoor dat je ook niet in dezelfde lijn met de deur staat. Een uitzicht – vooral een mooie – zal daarbij erg stimulerend zijn voor het succes. Met je gezicht naar de muur zal dit juist blokkeren. Kan het niet anders dan dat je je bureau tegen een muur zet, maak dan gebruik van spiegels of kunst die deze muur visueel laten ‘verdwijnen’.

2. MAAK RUIMTE
Wat voor elke kamer geldt, is ook hier het geval. Hierbij gaat het erom dat er ruimte in het hoofd nodig is voor succes en concentratie. Ook is het in een schone en opgeruimde werkkamer mogelijk om energieker aan nieuwe projecten te beginnen of met meer enthousiasme iets af te ronden. Bedenk een slim opruimsysteem zodat de rommel niet al je energie wegzuigt.

3. KLEUR
De muren van de studeerkamer kunnen het beste een neutrale kleur hebben. Pastelkleuren of wit zijn hierbij het beste. Het mag echter niet te donker en ook niet te fel worden in de ruimte. Felle kleuren, zoals rood, oranje en geel, zullen het zeer lastig maken te concentreren op het werk. Donkere kleuren zullen de kamer klein laten aanvoelen en is niet goed voor de stroming van energie. Wanneer de ruimte als basis een zachte kleur heeft is het mogelijk om met kleur te spelen in decoratie en aankleding.

fda9a7d5c2bd9b8053a22459ba99b239

4. ENERGIENIVEAU MET PLANTEN
Met planten is het mogelijk een werkomgeving sfeervol te maken en brengt wat kleur terug. Daarnaast hebben ze een heerlijke zuiverende functie van de lucht en gelukkig een lekkere geur. Vooral als tegenwicht voor de elektrische apparatuur is het aan te raden veel platen te gebruiken. Ze verminderen stress, kunnen hoofdpijnklachten wegnemen en helpen tegen verkoudheid. Vermijd wel puntige planten.

5. VERLICHTING
Een goed licht bij het lezen is zeer noodzakelijk. Niet alleen is het voor je houding beter omdat je de dingen beter kan zien en hierdoor beter zit, het is ook beter voor je ogen. Meerdere lichtpunten zijn daarbij goed voor de stroming van energie. Wanneer het kan, gooi de gordijnen open voor natuurlijk licht. Probeer anders de kamer goed te verlichten met grotere lampen en een goede bureaulamp. Geurkaarsen zijn ook een goede tip. Deze ruiken lekker en zijn goed voor verlichting en concentratie.

1e475b6abbb17d1bde814f07dd67da62

Dit zijn enorm veel tips om door te lezen. Het is aan jou om te bepalen waar jij je fijn bij voelt en wat je wilt toepassen in het dagelijks leven. Als je wilt weten wat je maandelijks moet toevoegen aan je huis om de feng shui te bevorderen klik dan hier. Wij zijn in ieder geval enthousiast en gaan proberen wat tips toe te passen in huis. Een fris en gezond leven is altijd fijn!


Credits: Wellness // SoChicken // SoChicken2 // Textielwinkel // Bol.com // 100fengshui // Skona Hem //  Savor Home // Apartment34 // BHG //

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Evelien
  11/09/2014 at 13:28

  Leuk artikel, lekker uitgebreid! Sinds ik voor Textielwinkel.nl over feng shui schreef ben ik ook enorm bezig om m’n huis op te ruimen, ik ga nu elke week met een grote tas naar de kringloop om troep weg te brengen, en dan via de bloemenwinkel weer terug voor meer groen in huis. Ongelofelijk hoeveel spullen je in huis hebt waar je prima zonder kan. Bedankt voor het linken!

  • Reply
   Alexandra Bergsma
   11/09/2014 at 18:46

   De eerste tas met spullen was al onverwacht vol! Met een grote tas naar de kringloop is een goed idee. Dan heeft iemand anders er nog wat aan 🙂 Bedankt voor de reactie!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.