DE VERBOUWING

Kalken met verf

Kalken met verf

Bouwvak…ik had er tot 4 jaar geleden nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er ooit rekening mee zou moeten houden. Maar nu dringt het ineens tot mij door als ik verbaasd door de straten van Volendam-Edam loop. Tijdens de bouwvak liggen de straten er verlaten bij, is er voldoende parkeergelegenheid en is de rust nogal overweldigend. Echter, er is ook geen enkele bouwvakker te vinden om te laten klussen in huis. Met andere woorden, de grote werkzaamheden staan stil. Des te meer reden om zelf maar weer eens flink de schouders eronder te zetten en met de leuke klusjes te beginnen! Wij nemen een pot verf, een kwast en een flinke dosis lef. Yes ik ga aan de slag met kalkverf!

Wellicht heb je nog nooit van het begrip kalkverf gehoord, niet onoverkomelijk en geen schande (nou oke misschien een beetje) maar geen zorgen. Na het lezen van dit artikel ben je een expert en sta je misschien morgen zelf wel met diezelfde dosis lef op. Want zelfs één wand doet al wonderen voor een goede metamorfose. Pak pen en papier en schrijf mee…

Wat is kalkverf?
Kalkverf is 100% natuurlijk, milieuvriendelijk, heeft een authentieke uitstraling en is bovendien een product dat ‘ademt’. Kalkverf geeft een poederig en zacht effect en kenmerkt zich door de kwaststrepen die zichtbaar blijven.  Je maakt er een ruimte direct stoer, puur, industrieel maar ook warm en landelijk mee. Ik weet dat dit haast te perfect klinkt maar geloof mij, dat is het ook! Dit zijn de voordelen op een rijtje:

 • Het is 100% mineraal en dus milieuvriendelijk
 • Het voorkomt vochtproblemen, is zeer ademend en sluit de muur niet af
 • Het heeft een unieke, bijzonder mooie en ultra matte uitstraling
 • Is onbrandbaar
 • Is schimmel- en moswerend (dus ook geschikt voor in de badkamer, echter niet in de natte ruimte)

Maar ook ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat is bij kalkverf niet anders.

 • Het is moeilijk overschilderbaar
 • Het is gevoeliger voor vuil (op te lossen met een speciale laag maar dan gaat ook een deel van het matte effect verloren)
 • Foutjes zijn niet te retoucheren. Dan moet je echt de hele muur weer overnieuw doen

Vooral dit laatste nadeel was dan ook de reden waarom ik al stond te zweten voordat ik de kwast überhaupt van zijn verpakking had ontdaan!
Nadat ik de instructievideo van Carte Colori (het merk kalkverf dat ik had gekocht) 4x had bekeken, had ik genoeg zelfvertrouwen om te beginnen. Geloof mij als ik zeg dat ik inmiddels 8x tegen mezelf had gezegd dat ik dit kon. Yes I can! (Of toch nog eerst even naar het toilet?)
Eenmaal begonnen, moet je het ook echt afmaken. Halverwege stoppen is geen optie, dit ga je in je eindresultaat terug zien in ongewenste banen.

Tip: Meng van tevoren ook genoeg verf om de gehele muur te doen. Kom je uiteindelijk verf te kort dan ga je met nieuw aangemaakte verf toch het verschil in kleur terug zien (Weer een reden om heel zenuwachtig te worden, en toch inderdaad van tevoren nog even naar het toilet te gaan)

Je kunt uit verschillende technieken kiezen die elk weer een eigen effect hebben. Ik koos voor de verticale banen om mijn industriële look extra kracht te geven. Dit betekent dat ik van boven naar beneden in rechte verticale banen werk. Ik gebruik hierbij korte en lange streken om zo de verschillende gradaties in de kleureffecten te benadrukken.
Zo laat ik ook, zoals gezien op de instructievideo, verschillende ruimtes over tijdens het verven om deze achteraf in te kleuren. Ook hiermee maak je het eindresultaat wat wilder en meer divers. En als je het nog niet wist, daar hou ik van!

Na het opdrogen van de eerste laag was ik nog niet overtuigd mede door het enorme vlekkerige patroon wat achterbleef. Misschien had ik iets verkeerds gedaan en bekeek daarom voor de zekerheid voor de vijfde keer de instructievideo.
Ik besloot de tweede laag er ontzettend netjes op te zetten in de hoop dat het vlekkerige effect iets zou afnemen. Heftig is leuk maar ‘te’ wat minder.  Toen mijn man dit resultaat zag, zag ik de schrik in zijn ogen. Uiteraard vertelde ik hem dat hij zich aanstelde en dat dit slechts de eerste laag was. ‘Het komt wel goed schatje.’
’s Nachts lag ik natuurlijk gewoon te woelen en te denken aan plan b want de twijfel sloeg genadeloos toe.

Gelukkig bleek dit de volgende dag allemaal voor niets te zijn geweest. Want zo bang als ik was geweest omdat de vlekken en strepen zo duidelijk zichtbaar waren, zo mat en industrieel was het eindresultaat. Wij zijn zelfs zo gecharmeerd van het uiterlijk dat andere ruimtes in huis straks ook aan de kalkverf doop mogen geloven! Ik denk er zelfs over om deze muur met een eucalyptus groen na te behandelen waardoor beide kleuren zich met elkaar in het effect gaan vermengen.

Iedereen kan dit, en zou dit echt eens moeten proberen. Kijk voor mijn favoriete instructievideo en alle andere technieken van kalkverf op www.cartecolori.nl.
Succes!!

Nathalie Samson

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Keshia
  21/07/2015 at 21:18

  Mooi geworden mop!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.