KUBES

Publieke Interieurs

Ontmoeting en cultuur zijn belangrijke elementen van een stad. Publieke interieurs zijn ruimtes of plaatsen waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden en cultuur kan worden uitgewisseld. Het zijn besloten verblijfsplekken die vaak voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Wat betreft toegankelijkheid staan ze tussen openbare ruimtes en private ruimtes in; publieke interieurs kunnen namelijk soms particulier eigendom zijn. Voorbeelden van overdekte publieke interieurs zijn bibliotheken, stadhuizen, stations, postkantoren en grote warenhuizen. Aan deze voorbeelden is te zien dat publieke interieurs al jaren een belangrijke rol spelen in het gebruik en de structuur van de stad.

Een voorbeeld van een gebouwtype dat fungeert als publiek interieur is de Markthal. Vorige week is de Markthal in Rotterdam officieel geopend. De Markthal die ontworpen is door architectenbureau MVRDV is de eerste overdekte markt in Nederland en biedt onderdak aan versunits, restaurants, food winkels, appartementen en parkeerplaatsen. In de Markthal staat de ‘beleving’ centraal. Even boodschappen doen of even ergens wat eten en drinken wordt zo, door de architectuur en aankleding, bijna een attractie.

MVRDV - Markthal Rotterdam_1000px

Jan van Helleman

We hebben zelf nog geen bezoek aan de Markthal gebracht maar tijdens de bouw hebben we de hal al wel van de buitenkant bekeken. Anders dan de impressie doet vermoeden, is de Markthal overdag een grijs blok. Door het enorme glasvlak krijg je vanuit diverse standpunten helaas nauwelijks iets van het kleurrijke interieur mee. Het idee was dat het kleurrijke interieur – een kunstwerk gemaakt door Arno Koenen en Iris Roskam – door het glasvlak ook van buiten zichtbaar zou zijn en uitnodigend zou werken. In werkelijkheid reflecteert het glasvlak de omgeving. Pas in de avond als binnen in de Markthal de lampen nog branden, komt de beleving van het interieur buiten goed tot zijn recht.

Een markthal is geen nieuw gebouwtype. Zo hadden de Romeinen al een Basilica dat onder andere als markthal diende en in de Arabische wereld waren eeuwen geleden al deels overdekte bazaars. Tegenwoordig zijn in diverse Europese steden als Stockholm, Barcelona, Madrid en Kopenhagen markthallen te vinden – met vaak mooie en verzorgde inrichtingen – die erg populair zijn en voor levendigheid in de stad zorgen.

mercado-san-miguel3S. Miquel Madrid

00021Torvehallerne Copenhagen

Een ander voorbeeld van een publiek interieur, waar men naartoe gaat voor de winkels en horeca en tegelijkertijd iets wil beleven, zijn passages. De passage vindt zijn oorsprong in Parijs als reactie op de straten zonder trottoirs die steeds smeriger en drukker werden en waaraan kleine winkels waren gevestigd. Door de komst van de passage met een glazen dak kon – ongeacht het weer en zonder last te hebben van het verkeer – comfortabel gewinkeld worden. De passage als gebouwtype kreeg in meerdere westerse steden een plek in de stedenbouwkundige structuur. Een van de meest indrukwekkende passage is de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan.

Galleria Vittorio Emanuele II Milan Italy
Passages zijn alleen voor voetgangers toegankelijk. Vaak verbindt het meerdere (winkel)straten of delen van de stad met elkaar door de verschillenden ingangen. In eerste instantie waren de passages bedoeld voor de gewone winkels. Tegenwoordig zijn vooral de exclusievere winkels en horeca er gehuisvest die vaak ook meer aandacht aan hun aankleding en etalages besteden.

Ook in Nederland zijn passages. Rotterdam heeft een passage gehad die helaas door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Den Haag heeft wel nog een authentieke passage uit de 19e eeuw. Om van de Spuistraat in Den Haag naar het Buitenhof te lopen, maak ik altijd graag gebruik van deze passage.

1587

Een gebouwtype- en publiek interieur – dat steeds meer een belangrijke onderdeel van de stad zal gaan worden en als gebouwtype niet mag verdwijnen, is de bibliotheek. Wie denkt dat een bibliotheek alleen gebruikt wordt voor het conserveren en bewaren van boeken heeft het mis. De bibliotheek is een belangrijke plek voor samenkomst en ontmoeting van mensen in een dorp of stad.  De interieurs van bibliotheken worden steeds moderner en luxer en zijn voorzien van diverse voorzieningen van deze tijd. Een voorbeeld van een bijzonder bibliotheek interieur is die van de Boekenberg van architectenbureau MVRDV in Spijkenisse.

4.  Book Mountain- vermelding fotograaf Jeroen Musch 002

boekenberg spijkenisse.jpg2

6970230854_c965f749da_o

De bibliotheek heeft naast de collectie boeken ook vergaderruimtes, plaatsen om te leren of te werken, een auditorium en een zithoek waar men onder het genot van een kop koffie de krant of een tijdschrift kan lezen.

Je ziet uit bovenstaande voorbeelden dat publieke interieurs niet alleen een aandeel leveren aan het stimuleren van ontmoetingen tussen mensen maar ook door hun uiterlijk bepalend zijn voor het beeld in en van de stad.


Credits: Christoph Hoffmann // NAi // Jan van Helleman //Rafaeloga // Johannestorpe// Travelblog //Nationalerenovatieprijs //Jeroen Musch //Esther Westerveld

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.