Verlichtingsplan…WAT(T)??

Verlichtingsplan….WAT(T)??

In eerste instantie had ik mijzelf voorgehouden om dit stuk te wijden aan de wondere wereld van de badkamerspecialisten, tegels, voegjes en dorpels maar na 2 loodzware weken omtrent het lichtplan besef ik mij maar al te goed dat het ondertussen mijn taak…wat zeg ik?…mijn PLICHT is mensen te waarschuwen voor deze zeer onderschatte fase!

“De bovenverdieping af vlak voor de bruiloft”

Dat doel streven we vandaag de dag nog steeds na maar deze druk begint ondertussen ook best zijn tol te eisen. Niet zo gek natuurlijk als je je realiseert dat we de sleutel pas op 5 februari kregen en vandaag de dag de stukadoor al is begonnen.  Ontzettend veel tijd om belangrijke keuzes te maken, hebben we dus eigenlijk niet. Iets wat voor mij als obsessief perfectionist leidt tot stotteren en overmatig zweten.

‘’We lopen even door de ruimtes en dan mag jij laten zien waar jij de verlichting wilt hebben’’, zei mijn vriend met een lach. Euhm nu gelijk? ’’Ho eens even, zo zijn wij niet getrouwd!’’ (Wat op zich ook wel klopt) Ik wil zoiets uittekenen, in 3d zetten, heel Pinterest hebben uitgekamd voor creatieve inspiratie en daarna nog een zoektocht op internet starten. Maar daar was het nu al te laat voor en waar ieder ander nu de knoop moest doorhakken, moest ik nu per direct de knoop verzinnen om deze ook direct weer door te hakken!

Stressmomentje nummero uno is een feit. En terwijl ik mezelf moed inspreek dat ik dit dus echt wel kan (ik bedoel, hallo een paar lichtpuntjes aanwijzen, hoe moeilijk kan dat nou zijn) beginnen we aan onze kruistocht op de bovenverdieping waar het eerste probleem zich al snel aandient. Want de opstelsom van het lage plafond + de 1.91 m van mijn vriend, staat gelijk aan zero creativiteit. En waar ik dus niks heb met spotjes, blijkt dit nog het enige te zijn wat over blijft. Uiteindelijk is het verlichtingsplan (en het eerste gedeelte van de relatietest) een feit doordat we beiden water bij de wijn hebben gedaan en om alle flaws van het huis heen hebben gebouwd. Dit hadden we kunnen voorkomen als we hier eerder over na hadden gedacht, alles al uit hadden gezocht en zo nodig alternatieven klaar hadden liggen voor als de ramp onontkoombaar was geweest.

Dus mijn gouden tip: Zie op tijd het licht en maak een plan (en het liefst ook nog een plan b als back-up) want zoiets als verlichting is gewoon enorm bepalend voor de sfeer maar ook de beleving van je woning. Wat wil je uitlichten en laten opvallen en wat juist weer niet? Schroom niet om een specialist in handen te nemen want buiten de functionele verlichting (verlichting waarbij je bijvoorbeeld leest, de verlichting is harder en heeft een duidelijke functie) is ook sfeerverlichting erg belangrijk. De balans daartussen is lastiger te maken dan in eerste instantie wordt gedacht. En eenmaal gekozen, kun je niet meer terug! (Tenzij ik nu naar de stukadoor ren en heel hard STOP roep maar dat idee stop ik maar snel weer weg voordat ik dit als optie zie en de twijfel weer toe slaat).

Om jullie een beeld te geven van ons uiteindelijke verlichtingsplan heb ik de plattegrond gebruikt. Normaliter ben ik niet de persoon die gaat voor 1 lamp x6 voor alle andere vertrekken maar dit is ‘’all part of the deal’’. Zo kan mijn vriend weer rustig slapen omdat alles eenheid ademt terwijl ik dus last heb van instant amnesia door de opwinding over mijn betonnen hanglampjes boven onze nachtkastjes en de eye-catcher in het trapgat. It’s all about compromise! (En acceptatie).

verlichtingsplan

Nathalie Samson


Credits: Hoofdfoto van Bryan Rodriguez via Unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.