Fika

Bijna niets is zo fijn als een koffie (of thee) break met iets lekkers erbij. Wij doen het regelmatig. Het is een moment om even te ontspannen, de laatste nieuwtjes te bespreken, te lachen, ideeën uit te wisselen en te brainstormen over projecten en dingen waar we tegenaan lopen op onder andere onze studie. Een ding is zeker, de tijd vliegt tijdens zo’n break.

Voor dit moment – een pauze voor een kopje koffie met iets erbij – hebben ze in Zweden een woord: Fika!


Fika is onderdeel van de Zweedse cultuur. Of nog beter gezegd, het is onderdeel van het dagelijks leven in Zweden. Het is iets wat bijna iedereen ten minste een keer per dag doet. Fika is meer dan alleen koffie drinken of een koffie pauze. Het is een moment van ontspanning, met vrienden, collega’s, familie of alleen. Thuis, op het werk, in een park of café, het kan overal gehouden worden. Het belangrijkste is dat je tijd vrij maakt om pauze te houden en dat je al het andere waar je mee bezig was even achter je laat. Het gaat daarbij om het creëren van een speciaal moment gedurende een alledaagse, drukke dag.

“Ska vi fika?” = “Laten we een pauze nemen, samen tijd doorbrengen en ontspannen.”

Bij de woorden ”Ska vi fika?” weet elke Zweed wat er wordt bedoeld en grijpt dit moment maar al te graag aan.

Naast de koffie en thee is er ook een variatie aan lekkernijen waaruit gekozen kan worden. Kanelbullar (kaneelbroodjes) zijn een van de bekendste fika snacks, en wij begrijpen wel waarom!

Kanelbullar

In het kookbook “Fika, The Art of the Swedish Coffee Break”, geschreven door Anna Brones en Johanna Kindvall, staat op een leuke en simpele manier uitgelegd hoe je deze kanelbullar en heel veel andere traditionele Zweedse lekkernijen kunt maken. Daarnaast wordt er in het boek uitleg gegeven over de traditie van fika. Het boek is rijk aan mooie illustraties die door Johanna Kindvall zijn gemaakt. Een aanrader voor op de koffietafel… 😉

Koffie met een kanelbulle, illustratie © Johanna Kindvall

Wij hebben eindelijk een woord gevonden voor datgene wat ook Nederlanders graag doen. Wat ons betreft wordt fika ook een traditie in Nederland. Nu hoeven wij de Zweden alleen nog het woord ‘gezellig’ te leren.


Credits: Hoofdfoto bij by Lesly Juarez via Unsplash // Magnetica Magazine // TheKUBE, 2016

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.