Als je iets ontwerpt dan komt er altijd een moment dat je het ontwerp moet gaan presenteren. Dit vraagt enige zorg en inspanning. De presentatie van het ontwerp moet namelijk op een zodanige manier dat het idee overtuigend overkomt. Visuele aantrekkelijkheid is hierbij belangrijk. Als de presentatie niet overtuigend of aantrekkelijk is, kan het ontwerp minder worden gewaardeerd of niet goed worden begrepen door het publiek.
“Design is to represent, and in no case is there design without representation’’ (Goldschmidt, 2004, p.203).
Rendering en Skalgubbar
In de architectuur en aanverwante disciplines worden renderings gebruikt om een ontwerp en de belangrijkste kenmerken ervan te visualiseren. Ze geven vaak een ideaal beeld van de werkelijkheid; een heldere blauwe lucht, veel groen, zonlicht en de mooiste meubels en materialen. En niet te vergeten, blije mensen! De aanwezigheid van mensen in een render brengen het ontwerp tot leven en maken het meer realistisch. Het is echter heel tijdrovend om geschikte mensen op het internet te vinden die al uitgesneden zijn en van goede kwaliteit.
Gelukkig bestaat de website SKALGUBBAR, opgezet door Teodor Javanaud Emdén. Op deze website vind je een grote hoeveelheid afbeeldingen in .png formaat van uitgesneden mensen die je direct in een render kunt plaatsen. Vrijwel elke ontwerper of ontwerpbureau maakt gebruik van deze website. Als je de website Skalgubbar regelmatig bezoekt dan kun je op een gegeven moment de mensen van Skalgubbar in diverse renders herkennen. Er is zelfs een afbeelding van Skalgubbar die zo vaak wordt gebruikt, dat er een facebook pagina aan is gewijd: The Adventures of the Little Red Riding Bag.
Het gaat om bovenstaande afbeelding. Deze vrouw met een rode tas, “the girl with the red bag”, is erg populair en terug te zien in renders van ontwerpbureaus van over de hele wereld. Van projecten in Libanon, Angola, Zuid-Korea, China, Polen, VS, Canada, Brazilië, Denemarken, Zweden, Oostenrijk tot aan Italië, Griekenland, Cyprus, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, UK en natuurlijk Nederland. Noem een land en ze is er geweest.
Spot het meisje met de rode tas
© AND-RÉ – House of Hungarian Music, Budapest
© Opps Architettura – Museo Regionale di Scienze Naturali di Torino (Turin Museum of Natural History), Italië
© Przemysław Sobiecki & Maja Wrońska – Opole concrete furniture competition, Polen
© JAJA Architects – Guggenheim Helsinki
© Group A – Station Harderwijk Nederland
Als je goed kijkt zie je in bovenstaande renders een andere persoon ook vaker terugkomen.
Dezelfde persoon, andere context
“The girl with the red bag” lijkt geschikt voor heel veel renders, ongeacht de context en het soort ontwerp. Haar kleding is heel neutraal, alleen de rood/roze tas springt eruit. Dit is waarschijnlijk een van de redenen dat ze zo populair is. Daarnaast kun je haar gezicht en gezichtsuitdrukking niet zien en weet je niet wat ze aan het doen of van plan is. Dit maakt haar ook een beetje mysterieus.
Websites als SKALGUBBAR zijn heel fijn en er is helemaal niets mis mee als dezelfde persoon vaker in renders wordt gebruikt. Houd er echter wel rekening mee dat teveel gebruik van dezelfde afbeelding misschien een nadelig effect kan hebben en afleidend werkt.
Ps: voor de echte fans van “the girl with the red bag” is er in de shop van skalgubbar een pin van haar te koop!
Credits: SKALGUBBAR // AND-RÉ // Opps Architettura // Przemysław Sobiecki & Maja Wrońska // KHR // JAJA Architects // Group A //
> Goldschmidt, G., 2004. Design Representation: Private Process, Public Image. In: G. Goldschmidt and W.L. Porter, ed. 2004. Design Representation. Berlin, Heidelberg: Springer-Verlag. pp.203-217.