Renovatie en Verbouwen; old meets new

Veel gebouwen in Nederland staan leeg. Dit komt omdat ze hun functie hebben verloren of niet meer voldoen aan de eisen van de gebruiker. Voorbeelden hiervan zijn leegstaande kerken, postkantoren, kantoren en voormalige fabrieksgebouwen.
Voorheen hadden we de gewoonte om niet gebruikte (oude) panden te slopen. Ze voldeden immers niet meer aan de functie waarvoor ze ooit waren gebouwd; wat moet je er dan nog mee?! Nieuw bouwen was het antwoord hierop. De potenties van hergebruik, transformeren en herontwikkeling werden nog niet gezien.

Slopen en nieuw bouw is gelukkig niet meer zo vanzelfsprekend en we zien steeds meer de kwaliteiten van het bestaande vastgoed. Daarnaast zoeken we tegenwoordig naar authenticiteit en karakter in zowel producten als in een gebouw of een gebied.

Vituskerk2 Herbestemming Vitruskerk in Bussum tot appartementen door Bron Architectuur (C) Bron Architectuur/homify

Bovenstaande foto’s laten het resultaat van een leegstaande kerk zien – de Vitruskerk uit 1883 in Bussum – die door het architectenbureau Bron Architectuur is herbestemd tot appartementen. Het bureau heeft geprobeerd om een evenwicht te vinden tussen het creëren van functionele woningen en het behoud van alle karakteristieke elementen van de kerk. Iets wat ze op een prachtige manier hebben gedaan.


Vituskerk2 Transformatie van fabrieksgebouw Kuiperij in Wageningen tot woningen en kantoorruimte
door Architectenbureau Prent  (C) Architectenbureau Prent BV/homify

Het transformeren en renoveren van gebouwen kan op een grote schaal – zoals bovenstaand fabrieksgebouw – maar uiteraard ook op een kleine schaal. Zo zijn mensen minder snel geneigd om te verhuizen en passen ze liever hun huidige huis, in de vertrouwde en geliefde (woon- en werk) omgeving, aan naar de nieuwe wensen. Oude arbeiderswoningen en herenhuizen in binnensteden bezitten vaak genoeg karakteristieke elementen maar de woningen hebben soms niet de gewenste indeling of voldoen niet meer aan de woonwensen van nieuwe of huidige bewoners. Een renovatie en verbouwing is dan een uitkomst en vaak een leuke uitdaging.

Een voorbeeld van zo’n renovatie en verbouwing van een herenhuis, is die van Herenhuis 1890 in Amsterdam door VASD Interieur & Architectuur


vasd Renovatie en verbouwing van een herenhuis uit 1890 in Amsterdam door VASD Interieur & Architectuur
(C) VASD Interieur & Architectuur/homify

In de nieuwe uitbouw is een grote moderne eet-en woonkeuken gecreëerd. De hoge kozijnen brengen veel licht naar binnen en zorgen voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten.

Een vergelijkbare verbouwing en renovatie is die van een ander herenhuis in Amsterdam, nabij het Vondelpark, door Kodde Architecten.

herenhuis Renovatie en verbouwing van een herenhuis in Amsterdam door Kodde Architecten
(C) Kodde Architecten BNA/homify

In dit herenhuis is een uitbouw over twee verdiepingen geplaatst. Hierdoor komt net als in het vorige voorbeeld meer licht het huis binnen.

Een ander voorbeeld is de renovatie en uitbreiding van een herenhuis in Leiden waarbij de aanbouw aan de achtergevel een opvallend uiterlijk heeft gekregen.


herenhuis leiden Renovatie en verbouwing van een herenhuis in Leiden door Lab-S  (C) Lab-S/homify

De verbouwing of renovatie van een (oud) bestaand gebouw kan op verschillende manieren worden aangepakt. De ingreep kan in evenwicht zijn met het bestaande, wat bijvoorbeeld een uitgangspunt was bij de transformatie van de Vitruskerk in Bussum, of juist een contrast vormen met het bestaande zoals in de laatste twee herenhuizen is te zien. Hier zorgde juist het contrast weer voor een mooi balans. Of kies er voor om bijna alles aan te passen en het gebouw een nieuw tijdperk in te trekken.

Mogelijkheden zien en uitdagingen zoeken zorgt ervoor dat iets dagelijks al snel omgetoverd kan worden tot iets bijzonders. Daar is geen nieuwbouw voor nodig.


Ben je zelf van plan om te verbouwen of renoveren en op zoek naar meer inspiratie of een aannemer? Kijk dan op homify bij aannemers.


You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Marijke
  24/12/2015 at 14:48

  Top artikel en de droom van velen

 • Reply
  Vincent Rondwijk
  05/03/2021 at 14:23

  Erg mooi om te zien hoe oude en nieuwe stijlen samen gebruikt worden in een woning. Het is ook de kunst om dit goed op elkaar aan te laten sluiten en de oude elementen te behouden. Een goed ontwerp maken is dan ook een must voor een gewenst resultaat.

 • Reply
  Marie de Jonge
  01/07/2021 at 16:05

  Erg mooi om te zien hoe deze gebouwen gerenoveerd zijn. Ik vind het mooi dat de oude stijl nog behouden is. Ook vind ik het contrast tussen oud en nieuw erg verfrissend!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.