Scandinavisch Design

Scandinavisch design is al jaren erg geliefd. Hoewel de Scandinavische landen een lange geschiedenis van design en vakmanschap kennen, werd het principe van  Scandinavisch design pas echt populair door tentoonstellingen die rond 1950 in onder andere de Verenigde Staten en Canada werden gegeven. Sindsdien zijn producten van ontwerpers uit het Hoge Noorden niet meer weg te denken uit onze interieurs. En dat is niet zo vreemd!

Sfeerbeeld Scandinavisch interieur, rechts zwarte DLM Table ontworpen door Thomas Bentzen voor Hay

Scandinavische ontwerpers streven namelijk naar een manier van ontwerpen waarbij gezocht wordt naar een verbetering van de kwaliteit van leven door middel van passende en betaalbare producten en technologieën. Goed ontworpen producten worden niet als status symbolen gezien maar als producten die een verrijking zijn van het dagelijks leven; ze moeten vooral plezier, comfort en rust geven. Ook in interieurs heerst dit beeld. Je huis en interieur niet als showroom om mee te pronken. Liever wordt de voorkeur gegeven aan een subtiele, ingetogen interieur.

Kaj Franck, Teema servies voor Iittala

Scandinavisch design wordt gekenmerkt door functionele, minimalistische, kwalitatieve en op de natuur geïnspireerde ontwerpen. Scandinavische ontwerpers zijn zich ervan bewust dat door het evenwichtig combineren van artistieke vormen en de praktische functie, er functionele en bruikbare producten ontstaan (brukskunst = bruikbare kunst). De ontwerpen hebben een goede balans tussen esthetiek en functionaliteit. Daarnaast wordt gezocht naar een goede balans tussen het gebruik van vakmanschap en de industriële productie bij het vervaardigen van producten. Dit laatste is te verklaren doordat de industrialisatie relatief laat op gang kwam in de Scandinavische landen. De ambachtelijke tradities bleven daardoor beter behouden. De oude ambachtelijke vaardigheden werden gecombineerd met de kwaliteiten die de moderne middelen te bieden hadden. Ontwerpers waren zo in staat om producten te ontwerpen van hoge kwaliteit en tegenwoordig is dit nog altijd het streven.

Arne Jacobsen Series 7 Chair voor Fritz Hansen

De geografische ligging en het klimaat van de Scandinavische landen hebben ook grote invloed gehad op het uiterlijk van de ontwerpen. Het klimaat van Scandinavië kent twee uitersten; een groot deel van het jaar is het donker en koud terwijl de enkele zomermaanden vaak erg aangenaam zijn. Ontwerpers hebben zowel inspiratie gehaald uit de genoegens van de natuur als de vormen ervan. Er wordt gezocht naar een balans tussen de door de mens gemaakte producten en vormen en de natuurlijke wereld. Daarnaast streven ze naar het concept van een warm en prettige thuis ter compensatie van de soms barre weersomstandigheden in deze landen. Een fijn en warm thuis is dan als het ware een toevluchtsoord voor wat zich qua weer buiten afspeelt.

Alvar Aalto, Savoy Vase voor Iittala

Wil je ook Scandinavisch design of Scandinavische invloeden in je huis? Kijk dan eens op:
www.nordicblends.nl
www.deens.nl
www.muuto.com
www.normann-copenhagen.com

Under The Bell pendant lamp, design by ISKOS BERLIN voor MUUTO PRODUCTS

TABLO Tafel, design by Nicholai Wiig Hansen voor Normann Copenhagen


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.