Woonbeurs 2014

Afgelopen zaterdag hebben we een bezoek aan de Amsterdamse Woonbeurs gebracht. Dé plek waar merken en winkels hun nieuwe ontwerpen en producten tentoonstellen. We hebben ons zeker een paar uur vermaakt met het bekijken van alle stands – de ene keer wel helemaal naar ons smaak en een andere keer wat minder – het aanraken van materialen en spullen en het maken van foto’s! In dit artikel een verslag van wat ons die dag is opgevallen en foto’s ter inspiratie en als sfeerbeeld.

Woonbeurs

Wat ons opviel is het veelvuldig gebruik van pasteltinten en vrolijke felle kleuren. Zowel op de muur als in woonaccessoires. Deze kleuren kunnen gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden. Als basistoon voor deze pasteltinten – poederroze, mintgroen en zachtblauw – worden vaak houtsoorten en grijstinten gebruikt. Dit voor een niet al te zoetsappig interieur.

IMG_0847IMG_0866IMG_0878IMG_0856IMG_0857IMG_0870IMG_0835

In bovenstaand bijzettafeltje Two Tone van Zuiver en in onderstaande waszakken van 101 woonideeën zien we daarnaast de trend dipping; waarbij het lijkt alsof een product gedeeltelijk in de verf is gedoopt. Iets wat je gemakkelijk ook zelf thuis met je meubels kunt doen! De waszakken hebben hierbij nog een kleine knipoog naar de trend ‘ombre’ die we op de woonbeurs niet veel meer zijn tegengekomen.

IMG_0860IMG_0886
LMNTS kast van MEERLEEF

Een ander opvallend punt is het rekwerk. We zagen veel opengewerkte manden, rekken en lampenkappen. Deze kunnen gebruikt worden voor van alles, zelfs als fruitschaal. Dit zorgt ervoor dat de spullen in deze rekwerken zichtbaar zijn. Ook kasten van IKEA werden gespot waarbij dit principe ook is toegepast en je de kast in kan kijken.

IMG_0828

Bij de opengewerkte lampenkappen wordt de peer van de lamp in het zicht gehouden. Het liefst wordt als eyecatcher voor een opvallende, redelijk grote peer gekozen. Het aantal lumen van de peer is daarbij erg belangrijk; men moet namelijk nog enigszins comfortabel in de lamp kunnen kijken.

IMG_0872

In sommige gevallen is de peer zelfs zichtbaar zonder een framewerk eromheen, zoals bij de lampen in onderstaande foto van 101 woonideeën. Iets wat goed afgeleid kan zijn van de industriële trend die Nederland nu al een tijdje bezig houdt. Het zorgt voor een zachte en romantische uitdrukking, maar heeft die industriële look door het opengewerkte en eerlijke uiterlijk.

IMG_0851IMG_0852
Tallow Candles van Ontwerpduo

Een andere trend is het gebruik van geometrische vormen of motieven. Onderstaand voorbeeld – de POV Note kandelaar van Menu – is een mooie afgeleide van ons logo; The KUBE. Deze geometrische vormen hadden wij al gezien in Antwerpen, en nu ook op de woonbeurs. Ze zijn overal te vinden, maar worden voornamelijk toegepast in de woonaccessoires. Ook dieren zijn opgebouwd uit geometrische vlakken, zachte vormen worden weggefilterd. We vonden zelf  het hoofd van de giraf – van Assembli – erg gaaf die bij 101 woonideeën was opgehangen. Daarbij hebben we ook een papercover van Pepe Heykoop & Tiny Miracles weten te scoren waar we eerder al over spraken!

IMG_0853
POV Note Kandelaar van Menu

IMG_0850
Dierenkoppen van Assembli

IMG_0885IMG_0888
Papercover van Pepe Heykoop & Tiny Miracles

We zien veel teksten, stempels en patronen op decoratie en woonaccesoires tegen vaak een witte achtergrond. Ook worden quotes veelvuldig gebruikt op posters die vervolgens ingelijst kunnen worden of met masking tape aan de muur kunnen worden geplakt. Alexandra was helemaal verliefd op de ouderwetse weegschaal op de laatste foto en wilde deze het liefst gelijk meenemen!

IMG_0845IMG_0837IMG_0838IMG_0839IMG_0841IMG_0848

Zelfs de (badkamer)tegels van VTwonen worden voorzien van een stempel.

IMG_0829IMG_0830

Bij de stand van 3x anders hebben we ons verbaasd over de verschillende motieven die er beschikbaar zijn voor op de muren. Veel drukke prints en voornamelijk ‘herhaling’ is erg populair. Het behang met de isometrie van een stad van 3x anders vonden wij wel erg leuk voor in een kinderkamer. Het perfecte behang om ingekleurd te worden door de kleine creatievelingen!

IMG_0834

De industriële look kan nog steeds en zal voorlopig ook niet verdwijnen. Deze oude werkbank als tafel is een mooi voorbeeld. Voor industriële objecten geldt dan ook: hoe meer gebruikt het eruit ziet, des te mooier het meubel! De industriële lamp is hierbij nog het meest gespot in de verschillende stands.

IMG_0842IMG_0843IMG_0846IMG_0859

Vintage spullen als oude archiefkasten, kluizen, bureaus, krukken, landkaarten, industriële lampen, koffers en kisten zijn zeker onze favoriet. Deze spullen kwamen bij diverse stands tegen. Ook veel geweien waren in alle maten en soorten te vinden. Geweldig met een minimalistisch interieur voor dat extra stukje karakter in je interieur. Burbri international is zeker nog een winkel waar wij langs gaan. Deze zit in een grote loods in Aalsmeer en verkoopt vintage voor een leuke prijs!

IMG_0862IMG_0863IMG_0864IMG_0865IMG_0867IMG_0868IMG_0882IMG_0883IMG_0891

Voor de metaalkeuze in huis is het dit keer koper dat overal te vinden is. Een prachtig materiaal naar onze smaak, maar lastig te combineren. Met zwart kan dit zeer chique uitvallen, maar het zal lastig te combineren zijn met kleuren. Met wit en hout daarentegen is het ook zeer stylisch!

IMG_0844IMG_0861
Wine Barrel Furniture van Balk & Plank

Ook veel gezien bij 101 woonideëen en bij voornamelijk ariadne at home is wit. Een volledig witte basis en interieur die vervolgens door kleuraccenten tot leven komt. De witte basis zorgt voor een zeer moderne rust, maar de kleur voegt hier gelukkig nog wat karakter aan toe. Erg mooi in combinatie met hout en even wat anders dan wat we veel al hebben gezien op de woonbeurs!

IMG_0849IMG_0869IMG_0871IMG_0873IMG_0874IMG_0875IMG_0876IMG_0884


Credits: Copyright Alexandra Bergsma 2014 // Woonbeurs

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.